logo
Portal prema bitnom

ODGOVORAN I ODRŽIV RAZVOJ

Linden Tree Retreat & Ranch je smješten unutar Parka Prirode Velebit koji je 1978. godine proglašen UNESCO-ovim rezervatom biosfere. Duh rezervata biosfere usmjerava djelovanje našeg ranča i predstavlja stup svih pravila održivog razvoja. Linden Tree je svoje postojanje na Velebitu prilagodio potpunom senzibilitetu i održivosti okoliša. Kako bi proširili svijest o toj važnoj odrednici našeg djelovanja, razvili smo koncept koji stavlja čovjeka u centar pažnje s ciljem stvaranja uravnoteženog i integriranog živućeg sistema za sva bića. Nazvali smo ovaj koncept CIDER, što je skraćenica od Community (Zajednica), Integrity (Integritet), Development (Razvoj), Evolution (Evolucija) i Responsibility (Odgovornost). 5% dobiti reinvestiramo u razne programe koje vodimo ili sponzoriramo u okolici.

Aktivnosti koje nudimo na ranchu na tjednoj bazi i koje izražavaju naše temeljne vrijednosti uključuju ali nisu ograničene na: gledanje i traganje za životinjama, pješačenje, istraživanje spilja, jeep safari koji je usredotočen na očuvanje prirode. Vožnja kočijom koja je usredotočena na suradnju sa zajednicom. Također, neke od naših aktivnosti (spomenimo tu večernju lulu mira i živopisnu raspravu) su stvorene kako bi potaknule kulturalnu razmjenu.

Vi kao naš gost niste puki promatrač nego aktivni sudionik. Od nas upijate bogatstvo znanja i mudrosti, ali dio ostavljate i iza sebe. Sve kako bi Linden Tree mogao nastaviti napredovati kao nexus kulturalne razmjene, banka sačuvane mudrosti i lider u razvoju zajednice.

Tako možemo za vas kreirati transformativne itinerare koji se dožive jednom u životu i koji su fokusirani na te aspekte. Rezervirajte vaše mjesto i nek putovanje započne.

Stanovnici lokalne zajednice u izgradnji našeg ranča

ZAJEDNICA

Linden Tree Retreat & Ranch kontinuirano osigurava da svojim radom i stvorenim turizmom u Velebitskom kraju, nudi dobrobit cijeloj lokalnoj zajednici. Retreat zapošljava žene i muškarce lokalne zajednice, te kroz različite usluge bazirane na edukaciji, prirodoslovlju i rekreativnim aktivnostima, pridonosi poboljšanju prihvaćanja i boljeg razumijevanja Velebita kao rezervata biosfere.

S boravkom na Linden ranču Vi kao naši gosti kroz sudjelovanje u različitim aktivnostima, aktivno doprinosite razvoju cijele zajednice i projektima očuvanja prirode. Dio našeg profita odvaja se za financiranje upravo tih projekata. U posljednjih nekoliko godina uspješno je implementirano nekoliko važnih projekata: «Zapošljavanje mladih kroz razvoj ruralnog turizma» i «Prosperitet u različitosti», projekt tijekom kojeg su se starije, nezaposlene žene educirale o održivoj poljoprivredi. Oba projekta rezultirala su s ponudom brojnih ukusnih proizvoda koje možemo ponuditi našim gostima na ranču. Zahvaljujući velikoj uspješnosti oba projekta, dobili smo upit od Vlade Republike Hrvatske za provođenjem oba projekta u ostalim ruralnim krajevima Hrvatske, na što smo iznimno ponosni.

Krug za okupljanje naših gostiju i dijeljenje priča Our small guest gives a kiss to a little animal Integrity

INTEGRITET

Linden Tree Retreat & Ranch započeo je svoje postojanje s vizijom stvaranja održivog boravišta u divljini. Naša vizija je postepeno postojala stvarnost kroz nježno oblikovanje neukroćenog krajolika i iskrenim poštovanjem prema zemlji i njezinom životinjskom i biljnom svijetu. Kroz cjelokupni proces ostali smo u integritetu s našom misijom socijalnog karaktera - "Stvoriti prilike za suradnju među ljudima lokalne zajednice, uz isticanje zajedničkih načela i interesa, neovisnih od lokalnih, kulturnih i geografskih odrednica, koje usmjeravaju interesne grupe prema samoodrživim modelima, bez obzira na njihove (često različite) smjerove".

Proces izgradnje objekata našeg ranča DEVELOPMENT DEVELOPMENT

RAZVOJ

Naš poslovni pristup je usmjeren na provođenje i isticanje temeljnih principa održivosti, angažmana zajednice i proizvoda visoke kvalitete. Linden Tree Retreat & Ranch nije jeftina destinacija za odmor i ne može egzistirati kao takva.

Kada pričamo o cijenama i dobivenoj vrijednosti za novac, postoji dio za koji bi voljeli da imate na umu prilikom razmatranja dolaska na naš ranč: veliki dio onog što plaćate na Lindenu odvaja se za podmirenje naše obveze da ostanemo visoko održiva i odgovorna turistička destinacija. Kontinuirano poboljšavajući rad našeg socijalno odgovornog poduzeća, Linden Tree Retreat & Ranch ima plan raspodjele profita za zaposlenike, kao dodatnog načina za postizanje dobrobiti lokalne zajednice.

EVOLUCIJA EVOLUCIJA EVOLUCIJA

EVOLUCIJA

Iznimno smo ponosni na naše kulturno naslijeđe. Sve naše avanture i aktivnosti osmišljene su s ciljem upoznavanja naših gostiju s lokalnom kulturom i povijesti zajednice educirajući ih o održivim načinima na kojima se zasniva postojanje cijele zajednice, dijeleći s njima priče o povijesti i kulturi regije, organizirajući izlete na lokalne farme, arheološka mjesta u dolini i sl.

Spajajući lokalne ljude s našim gostima za vrijeme njihova boravka na ranču rušimo kulturne barijere i stvaramo dugoročna i nezaboravna sjećanja i poznanstva. Očuvanje tradicionalnih kulturnih vrijednosti postignuto je kroz stvaranje održivog prostora za lokalne obrtnike, umjetnike i obiteljska poslovanja. Svi prozori, vrata, namještaji, tepisi, dekoracije i građevni materijali korišteni za izgradnju našeg ranča, proizvedeni su od naših lokalnih umjetnika i obrtnika, što doprinosi kontinuiranoj evoluciji vještina i znanja dostupnih lokalnoj i globalnoj zajednici.

Vi kao gost na našem ranču imate veliku ulogu u evolucijskom procesu naše lokalne zajednice, kroz ostavljanje djelića svojeg kulturnog identiteta i osobnosti. Svaki naš gost ostavlja utisak na ranč i mijenja ga svojim jedinstvenim duhom, karakterom i energijom.

Prekrasan leptir odmara na cvijetu Our horses galloping in a green expanse

ODGOVORNOST

Linden Tree Retreat & Ranch blisko surađuje s nekoliko organizacija za očuvanje prirode, te lokalnom, regionalnom i federalnom vladom u razvoju održivih i za okoliš odgovornih programa, od kojih će svi imati koristi. Neki od tih programa su: "Obnova pašnjaka", "Mapiranje medvjeđih staništa" i drugi programi za očuvanje životinjskog i biljnog svijeta.

Očuvanje prirode jedan je od važnih produkta naše prakse menadžmenta koji provodimo na ranču. Svakom komadu zemlje pristupamo s holističke perspektive, usmjeravajući se prvo na cijeli ekosistem, nakon čega sužujemo naš fokus na određene zone našeg interesa. Kao primjer toga uzmimo dio površine Lindena koja se ranije koristila kao polje za uzgoj žitarica. S prestankom sadnje, polja su prekrili korovi. Implementirajući naš program rotacijske ispaše s potrebnim nadgledanjem, uspjeli smo povratiti izvorne sorte trava s ovog područja na polja. Sve naše akcije se pokreću našim iskustvima i stručnim nadzorom ekologa, botaničara i biologa s ciljem izgradnje našeg cjelovitog sustava znanja. Rezultat toga je zdraviji, stabilniji i produktivniji ekosustav ranča i cijele doline.

Kako bi zadovoljili potrebu naših konja za njihovom hranom i igrom, te potrebu prirode za brigom o ostalim životinjama, odvojili smo zonu za očuvanje u koju odlazimo samo promatrati bez dodatnog uplitanja u njeno funkcioniranje. Zonirali smo područje ranča na površine pašnjaka i površine sa smještajnim objektima.

Svi aspekti Lindenovog djelovanja su od niskog utjecaja na okoliš i kontinuirano se poboljšavaju u mjeri kojoj tehnologija dozvoljava. Kompost i recikliranje formiraju glavninu naše usluge vezane za hranu i piće, naši bogati vrtovi proizvode ukusno voće i povrće, a peći na drva visoke učinkovitosti stvaraju toplu vodu i omogućuju grijanje svih objekata. Sve aktivnosti na ranču i jezeru su vođene misijom očuvanja okoliša. Nastojimo minimalizirati ekološki utjecaj svih naših aktivnosti. Koristeći određene staze nastojimo umanjiti naše tragove u cijelom parku.

Vaš posjet našem ranču aktivno doprinosi očuvanju ne samo Velebitske planine i njene različite flore i faune, već i cijelom ekosustavu.